Om Ocicat

Atferd

Ocicat er en meget livlig, aktiv og umåtelig nysgjerrig katterase, som også er svært leken og hengiven. Det har blitt sagt at «rasen er så nær en hund man kan komme som katt», og det medfører nok en viss grad av riktighet. Den er nemlig svært lærevillig og tolerant, noe som kanskje skyldes dens nysgjerrige natur.

Ocikatter kan være litt dominante overfor fremmede katter, men har stort sett ingen problemer med å omgås hunder og andre dyr, når de tilvennes tidlig. Rasen er sosial til katt å være og knytter seg nært til «sine» mennesker og er stort sett snill og tolerant med både barn og besøkende.

Beskrivelse

Ocicat er en mellomstor til stor tamkatt, som kan veie forbausende mye. Kroppen er langstrakt, slank, atletisk og meget muskuløs, men ikke massiv. Brystkassa er forholdsvis bred og beina ganske lange, med kompakte ovale labber. Hodet er middels stort med middels store ører og store mandelformede litt skråstilte øyne (som ikke må være blå). Haken er kraftig, kjevene faste og kraftfulle, og snuten er bred. Halen er ganske lang og smal. Rasen veier typisk 3–7 kg, men enkelte hunner kan veie ned til 2,5 kg og enkelte hanner opp mot 8–9 kg.

Pelsen er kort, tett, glatt og glansfull. Den får tett underull om den får gå fritt ute når det blir kaldt. Pelsen kommer i en rekke farger, men skal være prikket (spottet), men et par mindre forbund godkjenner også klassisk tabby.

Opprinnelse

Ocicat er en forholdsvis ny rase, skapt i USA på 1970-tallet. Det begynte imidlertid alt i 1964, da Virginia Daly, fra Berkeley i Michigan, krysset en abyssiner-siameser mix med en sjokolademasket siameser i et forsøk på å skape en abyssinermasket siameser. Ett av avkommene, en elfenbensfarget hann kalt Tonga, fikk prikker. Tonga ble imidlertid kastrert og fikk således ingen ting med den nye rasen å gjøre. Daly fortsatte imidlertid avlsarbeidet sammen med flere andre oppdrettere, blant annet Tom Brown. Og det var de to som krysset abyssiner, siameser, prikket orientalsk korthår, egyptisk mau og amerikansk korthår for å få fram ocikattens nåværende morfologi.

Rasen ble anerkjent av CFA alt i 1966, men det skulle gå 20 år før den fikk en rasestandard. TICA anerkjente den i 1986, og standarden ble publisert i 1988.[3] I 1992 ble rasen også anerkjent av FIFe.[4]

De første kattene kom til Europa via England i 1988 og Frankrike i 1989. Rasen har blitt ganske populær i USA, men regnes som sjelden i Europa og svært sjelden i Skandinavia. Det er også etablert et svært begrenset oppdrett med rasen i Norge.

Ocicat- Wikipedia